گرگ بورس انتشار اوراق، کمر بورس را خم‌ کرد - گرگ بورس

انتشار اوراق، کمر بورس را خم‌ کرد

به گزارش گرگ بورس ، خیلی از فعالان بازارسرمایه معتقدند بازار سرمایه در شرایط فعلی کشش انتشار اوراق یا عرضه اولیه ندارد.

این در حالی است که طبق خبرها، تا پایان سال ۴۶ هزار میلیارد تومان اوراق در بازار سرمایه عرضه خواهد شد! تلخ‌تر از این وضعیت، کنایه‌هایی است که گاهی برخی اقتصاد خوانده‌ها به فعالان بازار سرمایه می‌زنند.

برای مثال روز گذشته، یکی از مشاوران نزدیک به وزیر اقتصاد در مصاحبه‌ای اعلام کرده بود تعداد فعالان بازار سرمایه ۵۶ میلیون نفر نیست؛ این بازار حدود ۵۰۰ هزار فعال دارد و این عده هم در مورد مشکلات بازار سرمایه شلوغ کاری می‌کند.

روزبه شریعتی مدیر معاملات کارگزاری اقتصاد بیدار در گفت‌وگو با گرگ بورس در خصوص وضعیت بازار سرمایه بیان کرد: مهم‌ترین مشکل بازار سرمایه در حال حاضر این است که بسیاری از حقوقی‌های بزرگ بازار در تلاش هستند تا سهام خود را فروخته و اوراق با درآمد ثابت خریداری کنند.

انتشار اوراق، کمر بورس را خم‌ کرد

هیچ سهامداری، سهم را با اوراق تعویض نمی‌کند

وی ادامه داد: خبر انتشار حدود ۴۴ همت اوراق تا پایان سال جاری، سیگنالی منفی برای بازار سرمایه ماست و ذکر این نکته که انتشار اوراق هیچ تأثیری در بازار سهام ندارد و هیچ سهامداری، سهام خود را نمی‌فروشد تا اوراق خریداری کند، نادرست است. بسیاری از مدیران حقوقی و زیرمجموعه‌های بانک‌ها و شرکت‌های وابسته به دولت و بیمه ها، به راحتی اقدام به فروش سهام می‌کنند تا اوراق خریداری کنند، چراکه فروش دارایی‌های دیگری از جمله املاک می‌تواند در سال‌های آینده، عملکرد مدیران را زیر سوال ببرند؛ اما از آنجا که سهام بسیاری از این شرکت‌های دولتی با قیمتی نازل به سهامداران عمده فعلی فروخته شده، حساسیت اجتماعی چندانی هم در مورد فروش سهام وجود ندارد.

این کارشناس بازارسرمایه اضافه کرد: معتقدم مادامی که بازار سهام تحت فشار قرار گرفته تا نقدینگی به سمت بازار بدهی هدایت شود و کسری بودجه دولت جبران گردد، امکان کمر راست کردن بازار سرمایه وجود ندارد. جبران کسری بودجه از محل فروش اوراق در صورتی تاثیری بر بازار سرمایه نداشت که نقدینگی لازم جهت خرید اوراق از بیرون از این بازار جذب شود، اما تا وقتی که حقوقی شرکت‌های بزرگ، بانک‌ها، بیمه‌ها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و… ملزم به خرید اوراق هستند و برای خرید اوراق، اقدام به فروش سهام می‌کنند، نمی‌توان گفت فروش اوراق و وضعیت بازار بدهی تاثیری بر بازار سهام ندارد.

عرضه‌های اولیه، آری یا خیر …

شریعتی دز مورد تاثیر عرضه‌های اولیه در شرایط فعلی گفت: عرضه‌های اولیه حتی در روز‌های منفی و رکودی بازار سرمایه هم می‌تواند جذاب باشد؛ مشروط بر آنکه سهم‌ها در زمان عرضه اولیه با قیمت بسیار جذاب و نسبت P به E پایین‌تر از شرکت‌های هم گروه، عرضه شود. ضمن اینکه می‌توان در زمان عرضه اولیه، محدودیت‌هایی در نظر گرفت که فقط کد‌هایی امکان خرید عرضه‌های اولیه را داشته باشند که نقدینگی جدید به این بازار وارد کند. علاوه بر این باید تدابیری اتخاذ کرد که سهامداران عمده برای یک مقطع زمانی مثلاً یک ساله امکان خروج منابع جذب شده حاصل از عرضه اولیه را از بازار سرمایه نداشته باشند و ملزم به حمایت از سهام خود شوند. در این صورت IPO کردن شرکت ها، چه با روش عرضه اولیه و چه با روش پذیره نویسی، ریسکی برای بازار سرمایه ما تلقی نخواهد شد.

مدیر معاملات کارگزاری اقتصاد بیدار ضمن انتقاد از روش بازارگردانی سهام در چند ماه گذشته اظهار کرد: بازارگردانی در بازار سرمایه ما مفهومی ندارد و ناشران و سهامداران عمده فقط به منظور رفع تکلیف برای سهام خود بازارگردان تعیین می‌کنند. حتی انتشار اوراق تبعی توسط اکثر شرکت‌ها به منظور حمایت از سهم‌ها در این مدت اثر واقعی نداشته و بیشتر نمایشی بوده است. مدیران برخی شرکت‌ها سال گذشته با وعده خرید سهام و انتشار اوراق تبعی، سهامداران را تشویق به نگهداری سهام کردند، بدون اینکه اقدام حمایتی واقعی صورت بگیرد! عدم برخورده ناظر بازار با این گونه مدیران قابل توجیه نیست.

انتقادی به مشاوران اقتصادی دولت و وزیر اقتصاد

این کارشناس بازار‌سرمایه در ادامه گفت‌وگو ضمن انتقاد از برخی اقتصادیون در مورد مشکلات این بازار اظهار کرد: یکی دیگز از مشکلات اقتصاد ما هم این است که برخی از اقتصاددانان و مشاوران اقتصادی نزدیک به دولت و وزارت اقتصاد، به جای آنکه به درستی به مشکلات اقتصاد کشور اشاره کرده و راهکار‌هایی برای رفع این مشکلات ارائه کنند، به طرح مباحث غیرکارشناسی می‌پردازند.

وی افزود: انتظار می‌رود اقتصاددانان کشور ما به فرافکنی، در مورد مشکلات بزرگ‌تر بازار سرمایه از جمله تبعات قیمت‌گذاری‌های دستوری، قطعی مکرر گاز و برق صنایع و … صحبت کنند.

مدیر معاملات کارگزاری اقتصاد بیدار گفت: چرا باید کشوری که ۱۷.۹ درصد از منابع گازی دنیا را در اختیار دارد، در فصل زمستان با مشکل تامین گاز برای صنایع مواجه باشد؟ قیمت‌گذاری دستوری خودرو به نفع چه کسانی است؟ اختلاف قیمت محصولات دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور با بازار آزاد ۹۰ هزار میلیارد تومانی ایجاد کرده، این رانت نصیب چه کسانی می‌شود؟ علت مخالفت با آزادسازی قیمت‌ها در صنعت خودرو چیست؟ انتفاع ۱۹ هزار میلیارد تومانی تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی نصیب چه کسانی می‌شود؟ مخالفان شفاف سازی و اصلاح ساختار مالیاتی کشور چه کسانی هستند و …

این کارشناس بازارسرمایه اظهارکرد: این‌ها موازدی است که باید اقتصاددانان به آن بپردازند. هر اقتصاددانی که مخالف اقتصاد آزاد و عدم مداخله در مکانیزه بازار‌ها باشد، مبنای اولیه اقتصاد را هم نمی‌داند. فراموش نکنید که قیمت‌گذاری‌های دستوری موجب کاهش سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های برقی و گازی کشور شده است. ضمناً نرخ استهلاک بسیار بالاتر از نرخ رشد سرمایه گذاری شده است.

دماسنجی که در منفی صفر گیر کرده است

شریعتی خاطرنشان کرد: بازار سرمایه دماسنج اقتصاد هر کشور است. معتقدم بازار سرمایه ما نیاز به حمایت یا تزریق پول یا اقدامات این چنینی ندارند. فقط کافیست اقتصادیون کشور ما به جای تمرکز بر مسائل حاشیه‌ای به مشکلات اصلی اقتصاد کشور بپردازند و بدانند که بازار سرمایه، معلول تمام اتفاقات اقتصادی کشور است؛ نه علت آن! اقتصاددانی که این مشکلات را در اقتصاد کشور نبیند و یا در مورد این مشکلات صحبت نکند اصولا اقتصاددان نیست.

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 345 views بار دسته بندی : بورس تاريخ : 21 نوامبر 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.